ماجراي پر پيچ و خم كتاب و مشتري هايش

روزنامه اعتماد| نمايشگاه كتاب از سال هاي دور همواره ميزبان طيف گسترده يي از مخاطبان جدي اهل مطالعه در ايران بوده كه در اين سال ها درصد اين مخاطبان كاهش يافته. سوال اين است كه با همه مشكلات حوزه نشر آيا نمايشگاه كتاب كاركرد حقيقي خود كه تغذيه قشر كتابخوان و حتي عموم مردم است را دارد يا خير؟

كتاب زنده است    |يوسف عليخاني |    نويسنده- ناشر

    نمايشگاه كتاب هنوز جايگاه خود را در ميان مردم دارد. اين نمايشگاه متعلق به مردم است و مردم هنوز از اين نمايشگاه استقبال مي كنند. دولت ها نمي توانند در بازار كتاب تاثير چنداني بگذارند، نه مي توانند كتابي را برجسته و پرفروش كنند و نه مي توانند كتابي را كه خواننده دارد از اعتبار بيندازند. اگر ناشر و نويسنده يي از عدم استقبال مردم از كتاب هايش حرف مي زند، بد نيست نگاهي به كار خود بيندازد. مردم تكنيك نمي خواهند، مردم قصه مي خواهند. ما نويسندگان زيادي داشتيم كه اين موضوع را درك كردند و حتي اولين كتاب شان هم با استقبال مردم مواجه شد.

    مردم همچنان كتاب مي خرند و كتاب مي خوانند و شرايط با چند سال قبل تفاوت چنداني نكرده است. قيمت كالاهاي اساسي در يك سال اخير تا 3 و نيم برابر رشد كرده است. قيمت كاغذ سه برابر شده است، اما قيمت پشت جلد كتاب بيش از نيم درصد رشد نداشته. اين ناشران بودند كه در شرايط دشوار كار كردند و نگذاشتند قيمت كتاب افزايش داشته باشد. كتاب خوب هنوز خريدار و خواننده دارد و امروز غرفه ها مملو از كتاب است و روز آخر نمايشگاه ناشران فقط ميزهايشان را از نمايشگاه خواهند برد.

همين خوب است    |عباس مخبر |    مترجم

    نمايشگاه كتاب سال به سال كه جلو مي آيد بهتر نمي شود. نمايشگاه هاي كتابي كه در محل برگزاري نمايشگاه ها برگزار مي شدند از كيفيت بالاتري برخوردار بودند: هم به لحاظ امكانات برگزاري نمايشگاه و هم به لحاظ تنوع كتاب. اما در سال هاي اخير برگزاري نمايشگاه كتاب رغبت چنداني براي علاقه مندان كتاب ايجاد نمي كند. اين وضعيت چند عامل مشخص دارد: يكي اينكه سختگيري هاي ارشاد چنان شدت يافته است كه هر كتابي كه به ارشاد مي رود مدت ها در آنجا مي ماند بي آنكه سرانجام كتابي منتشر شود، چنان كه كتاب «عمل نقد» كاترين بازي كه چند سال پيش ترجمه كرده بودم و منتشر شده بود حالابراي چاپ دوم در ارشاد معطل است.عامل ديگر وضعيت نابسامان اقتصادي است، تورم آنقدر زياد شده كه طبعا همان حضور حداقلي كتاب از سبد خانوارهاي ايراني خارج شده است. در اين شرايط كه از سويي سختگيري ارشاد و قيمت كاغذ افزايش يافته است كتاب هاي كمتري منتشر مي شود و لاجرم تنوع كتاب ها كاهش مي يابد. خب با اين اوضاع نبايد متوقع بود كه مخاطبان نمايشگاه كتاب افزايش يابد و نمايشگاه كتاب خيلي اثرگذار باشد، با اين اوصاف همين كه نمايشگاه كتاب برگزار مي شود و ناشران به نمايشگاه مي آيند و علاقه مندان به نمايشگاه سر مي زنند، خوب است. به قول حافظ: از اين سموم كه برطرف بوستان بگذشت/عجب كه بوي گلي هست و رنگ نسترني

روزگار آييني نمايشگاه كتاب    |ناهيد طباطبايي ‏ |    نويسنده

    در سال هاي نه چندان دور صرف برگزاري نمايشگاه كتاب يك اتفاق فوق العاده فرهنگي محسوب مي شد. با آنكه در آن سال ها نمايشگاه كتاب در محل دائمي نمايشگاه هاي تهران برگزار مي شد و رسيدن به محل نمايشگاه كتاب دشوار بود همين دوري و سختي بخشي از جذابيت خاص نمايشگاه كتاب بود. محل سابق نمايشگاه از امكانات برگزاري مناسب و درخور يك نمايشگاه فرهنگي همچون نمايشگاه كتاب برخوردار بود كه محل فعلي برگزاري نمايشگاه فاقد آن است در واقع رفتن به نمايشگاه كتاب آييني فرهنگي بود كه به محض وقوعش همه علاقمندان كتاب در آن شركت مي جستند اما امروز با واقع شدن نمايشگاه در مركز شهر ترافيك، ازدحام محل برگزاري و نبود امكانات مناسب براي اين نمايشگاه و از همه مهم تر عدم تنوع كتاب و محصولات فرهنگي در نمايشگاه سبب مي شود تا نمايشگاه هاي كتابي كه طي چند سال اخير و در محل جديد برگزار مي شود كيفيت و تنوع سابق را نداشته باشد و طبعا افت اين شرايط باعث مي شود تا نمايشگاه كتاب تاثيرگذاري سابق را نداشته باشد. دليل عدم تنوع كتاب ها هم مشخص است چراكه نويسنده و ناشر هم نمي دانند كتاب هايشان تحت چه قواعد يا حتي سلايقي مورد ارزيابي قرار مي گيرد تازه اگر همين ارزيابي هم به شكلي منظم صورت بگيرد همين است كه كتاب ها مدت مديدي در ادارات ارشاد مي مانند.

سایت فروش

آموت در آپارات

آموت در شبکه های اجتماعی

 

دانلود کتابنامه آموت

کتابفروشی آموت

 

تمامی حقوق مطالب محفوظ است 2024© طراحی شده بوسیله کتابدار

جستجو