نوشته: عبدالرحمان عمادي
96 صفحه
«حمزه آذرك و هرون الرشيد عباسي» درباره قيام حمزه آذرك سيستاني عليه هارون الرشيد عباسي و ترجمه نامههايي است كه بين هارون و حمزه مبادله شده است.
به اعتقاد نويسنده، جنبه ايراني بودن قيام آذرك از قيام ابومسلم بيشتر بود؛ چرا كه قيام ابومسلم خلافت را به دست بنيعباس داد؛ ولي آذرك جهانبيني و نظريه داشت و معتقد بود بايد خود مردم در سرنوشتشان دخيل باشند.
او با نام خوارج در سال 170 عليه عباسيان قيام كرد. اين قيام كه چند سالي بعد از قيام ابومسلم خراساني شكل گرفت، به جنگهاي مفصلي منجر شد كه در همه آنها هارون الرشيد عباسي از سپاه ايران شكست خورد.
در اين كتاب آشكار ميشود كه ايرانيان آن موقع اهل كتاب بودند، با اصل اسلام مخالفتي نداشتند و مخالفتشان با كساني بود كه خودشان را خليفه ميدانستند و در حقيقت امويان و عباسيان را مسلمان قلمداد نميكردند.
«نسخه نامه هرون الرشيد»، «خوارج و حمزة بن آذرك» و «سخنى چند درباره ماجراى حمزه از نقطهنظر حقوقى، سياسى و اجتماعى» از عنوانهاي چند بخش اين كتاباند.
«پيوست مهم» (سندى از صدر اسلام براى انگيزه جنبشهاى ايرانيان بر ضد امويان و عباسيان)، «پيمان شيز در آغاز اسلام ايران»، «پيمان شيز در سيستان»، و «اندكى پس از پيمان شيز در آذربايجان از همان زمان چه بر سر آذربايجانيها آوردند؟» نيز از ديگر مطالب اين كتاب به شمار ميروند.
كتاب «حمزه آذرك و هرون الرشيد» (در آيينه دو نامه) 96 صفحه است و با قيمت 2000 تومان انتشار يافته است.
عبدالرحمان عمادي - حقوقدان، شاعر و پژوهشگر - متولد بهمنماه سال 1304 خورشيدي در روستاي «ايني» اشكور در خانوادهاي از طايفهي سادات ديلماني، از نوادگان مشاهير ديلمي از جمله عمادالدين ابوكاليجار مناور بن فره كوه ديلمي، از استادان شيخ روزبهان بقلي شيرازي - مؤلف كتاب عبهرالعاشقين -، است.
عمادي پس از تحصيل در مكتبخانه روستا، روانه رودسر، رشت و قزوين شد و تحصيلات متوسطه را در اين شهرها گذراند. او در زمان حكومت مصدق (1331) موفق به دريافت ليسانس قضايي از دانشگاه تهران شد. همزمان با وكالت، به پژوهش در مباحث ايرانشناسي روي آورد كه بخشي از مقالاتش طي نيم قرن گذشته در مجلات معتبر منتشر شده است.